ANASAYFA

TİCARİ ARABULUCULUK

ARABULUCU İRFAN GÜLŞEN

TÜKETİCİ DAVALARINDA ARABULUCULUK

İŞÇİ VE İŞVEREN DAVALARINDA ARABULUCULUK

SİTE YÖNETİM UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK

ARABULUCULUK MEVZUATI

İLETİŞİM

ENGLISH 

 

SIKÇA SORULAN SORULAR

ARABULUCULUĞA ELVERİŞLİ VE ELVERİŞSİZ UYUŞMAZLIK VE DAVALAR NELERDİR?
ARABULUCULUĞA BAŞVURMA SÜRESİ VAR MIDIR?

Arabuluculuğa Başvurulabilecek Uyuşmazlık ve Davalar:

İş davalarında zorunlu arabuluculuk uygulaması dışında herhangi bir özel hukuk uyuşmazlığının tarafları da zorunlu olmadığı halde arabulucuya başvurabilir. Tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri tüm özel hukuk uyuşmazlıkları, işleri ve davaları arabuluculuk ile çözüme kavuşturulabilir.

Tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri uyuşmazlıklar, genel olarak kamu düzenini ilgilendirmeyen, taraflar dışındaki kişilerin, özellikle kamu kurumlarının haklarına zarar vermeyen uyuşmazlıklardır. Özellikle belirtmek gerekir ki; iş hukukunda her türlü işçi alacağı arabuluculuk konusu olabilirken, hizmet tespiti davasının konusu olan uyuşmazlıklar arabuluculuk yoluyla çözülemez. Hizmet tespiti davası kişinin üzerinde tasarruf edemeyeceği sosyal güvenlik haklarını da etkileyecek niteliktedir.

Tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri ve arabuluculuğa elverişli bazı dava ve işler:

Ticaret hukuku ve sigorta hukukuna ilişkin her türlü iş ve dava,
Maddi ve manevi tazminat davaları,
Mirasta mal paylaşımı, miras hukukundan kaynaklanan saklı pay nedeniyle tenkis davası, muris muvazaası gibi hukuki uyuşmazlıklara dair davalar,
Boşanmada mal paylaşımı, boşanma davası kesinleşmişse boşanmada maddi ve manevi tazminat talepleri, katkı veya katılma alacağına dair talep ve davalar,
İş hukukundan kaynaklanan, kıdem tazminatı , ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti alacakları; iş kazası nedeniyle maluliyet veya ölümden kaynaklanan maddi ve manevi tazminat, destekten yoksun kalma tazminatı gibi her türlü tazminat talepleri,
Gayrimenkul hukukundan kaynaklanan; vekalet görevinin kötüye kullanılması, mirastan mal kaçırma, usulsüz tasarruf gibi nedenlerle nedenlerle açılan tapu iptal ve tescil davası, gayrimenkule yapılan müdahalenin men-i davası, ecrimisil olarak adlandırılan işgal tazminatı davası, önalım (Şufa) davası , ortaklığın giderilmesi (izale-i şüyu davaları), kat karşılığı inşaat sözleşmesi ve gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi ile ilgili uyuşmazlıklar.
İdare ile olan özel hukuk uyuşmazlıkları.

Arabuluculuğa Başvurulamayacak Uyuşmazlık ve Davalar:

Tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edemeyecekleri hukuki sorunlara ilişkin uyuşmazlıklar arabuluculuk yoluyla çözülemez. Tarafların üzerinde tasarruf edemeyeceği uyuşmazlıklar kamu hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklardır. Kamu hukukunun yanı sıra aile hukuk gibi özel hukuk alanlarına ilişkin bazı hukuki konular da arabuluculuk yoluyla çözülemez. Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre uzlaştırma/uzlaşma kapsamında olan bir suç ile bağlantılı uyuşmazlıklar da arabuluculuk kanunu dışındadır. Bu uyuşmazlıklar için Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre uzlaşma yoluna gidilerek tüm uyuşmazlık savcılıklara bağlı uzlaştırma büroları tarafından çözülmelidir.

Tarafların arabulucuya gidemeyecekleri diğer uyuşmazlıklar:

Ceza davaları ,
Nüfus kaydının düzeltilmesi veya değiştirilmesi davaları,
Boşanma davasında çocukların velayeti,
Aile içi şiddet iddiasını içeren uyuşmazlıklar,
İş hukukundan kaynaklanan hizmet veya iş kazasının tespiti gibi tüm tespit davaları.

Arabulucuya Başvuru Süresi:

Uyuşmazlığın tarafları gerek dava açılmadan önce gerekse dava açıldıktan sonra arabulucuya başvurmak konusunda anlaşabilirler. Kısaca, taraflar arabulucuya gitme konusunda anlaştığı müddetçe uyuşmazlığın her aşamasında arabuluculuk kurumuna başvurulabilir.

Dava açılması halinde mahkeme de tarafları arabulucuya başvurmak konusunda bilgilendirebilir veya teşvik edebilir. Uyuşmazlığın taraflarından biri, dava açılmadan önce veya dava açıldıktan sonra, diğer tarafa arabulucuya başvurma konusunda bir teklif sunabilir. Arabulucuya başvurma konusunda karşı tarafa iletilen teklif, 30 gün içinde olumlu cevaplanmazsa reddedilmiş kabul edilir.

Dava açıldıktan sonra tarafların birlikte arabulucuya başvuracaklarını beyan etmeleri halinde yargılama, mahkemece üç ayı geçmemek üzere ertelenir. Bu süre, tarafların mahkemeye yeniden birlikte başvurusu üzerine üç aya kadar uzatılabilir.


bodrumarabuluculuk.com sitesi yalnızca bilgi amaçlı olup, sitede bulunan hiçbir bilgi tavsiye, reklam yada iş geliştirme amacına yönelik değildir. Sitede sunulan hiçbir bilginin içeriği yada ziyaretçilerin bu internet sitesine dayanarak gerçekleştirecekleri hiçbir hareketten ötürü sorumluluk kabul edilmez. Mevzuat sürekli değiştiği için, size sadece bir arabulucu avukat güvenebileceğiniz bilgileri verebilir.

BODRUM ARABULUCULUK
Konacık Mahallesi, Adliye Caddesi No:24/E Bodrum / Muğla - Turkey
Phone / Tel: +90 (252) 363 0409       
Cell / Cep:
+90 541 363 8373

E-mail: irfangulsen@gmail.com
Web:
www.bodrumarabuluculuk.com